PreshevaPRESS

Kosovo i Srbija od danas počinju primenu sporazuma o registarskim tablicama vozila

Najproblematičnije granične tačke koje povezuju Kosovo sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, od subote su puštene u  saobraćaj, kao rezultat dogovora o registarskim tablicama vozila između Kosova i Srbije u Briselu.


Ova dva granična prelaza su lokalni Srbi blokirali kamionima sa šljunkom, u znak protesta zbog odluke Kurtijeve vlade od 20. septembra o reciprocitetu srpskih registarskih tablica.

Posle više od 13 dana blokada, ove dve granične tačke su oslobođene, nakon sporazuma postignutog u Briselu između kosovske i srpske strane.

U subotu je počela primena prve tačke ovog sporazuma, koja predviđa odlazak srpskih demonstranata, kao i zamenu specijalnih jedinica trupama Kfora na graničnim prelazima na severu Kosova.

Dok će druga tačka početi da se primenjuje danas (4.10.2021.), gde će početi privremena primena sistema plakata, kojim će i Kosovo i Srbija pokrivati ​​državne elemente međusobnih registarskih tablica.

Treća tačka predviđa da će 21. oktobra tim sastavljen od zvaničnika EU, Kosova i Srbije početi da radi na pronalaženju trajnog rešenja.

U roku od šest meseci od početka prvog sastanka, ova radna grupa će predstaviti nalaze za trajno rešenje u formatu dijaloga na visokom nivou.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Postavljena tabla „Open Balkan“ na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce

PreshevaPRESS

Ministarstvo: Cene goriva ograničene do kraja aprila

PreshevaPRESS

RIK žrebom odredio raspored kandidata za predsednika na izbornom listiću

PreshevaPRESS