PreshevaPRESS

HISTORIA MODERNE PROBLEM QË PENGON SIGURIMIN E TEKSETVE NË GJUHËN SHQIPE

Për pjesëtarët e shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, mësimi organizohet në gjuhën amtare në tri institucione parashkollore, 24 shkolla fillore dhe katër shkolla të mesme.


Sipas Ragmi Mustafit, është e rëndësishme që Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve të sigurojë tekste për “lëndët e rëndësishme” si gjuha amtare dhe matematika, si dhe për lëndët profesionale në shkollat ​​e mesme.

“Në klasën e pestë fillon nga parahistoria dhe në klasën e tetë arrin në Luftën e Dytë Botërore. Mendoj se këtu nuk kanë probleme as shqiptarët dhe as serbët. Pjesa më e madhe ku ka dallime është historia moderne” ka thënë Ragmi Mustafi për Radio Evropa e Lirë.

Për shkak të tensioneve politike mes Serbisë dhe Kosovës, ka probleme me tekstet e historisë dhe gjeografisë, ndonëse Këshilli vitin e kaluar arriti të sigurojë tekste të historisë për klasën e gjashtë të shkollës fillore.

“Ne kemi shprehur vullnetin për të studiuar së bashku lëndë të ndjeshme dhe për të parë se cilat do të jenë rezultatet e mundshme. Sigurisht, kur bëhet fjalë për historinë në shkollën fillore, jo gjithçka është histori moderne. Në klasën e pestë fillon nga parahistoria dhe në klasën e tetë arrin në Luftën e Dytë Botërore. Mendoj se këtu nuk kanë probleme as shqiptarët dhe as serbët. Pjesa më e madhe ku ka dallime është historia moderne. Kjo mund të jetë temë e dialogut mes Këshillit Kombëtar dhe institucioneve të Republikës së Serbisë”, thotë Mustafi.

Në shkurt të vitit 2008, Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia. Nga ana tjetër Beogradi zyrtar nuk e njeh këtë veprim, duke theksuar se është një veprim i njëanshëm. Zyrtarët e të dy vendeve kanë pikëpamje të ndryshme për ngjarjet në historinë moderne.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Live Blog: Vazhdojnë zjarret në Corroticë, në terren helikopteri i MPB për fotografim

PreshevaPRESS

Në Preshevë fillojnë “Ditët e mërgatës 2022”, në ceremoni mungon Shqiprim Arifi

PreshevaPRESS

Qeverisjes lokale në Preshevë pritet të i bashkohet edhe një parti politike

PreshevaPRESS