PreshevaPRESS

20 shtetet që po shpopullohen më shpejt, Serbia e 5-ta, Shqipëria e 10 në listë

Që nga vitet 1900, popullsia globale ka qenë vetëm në rritje, me shtete si Kina apo India që përfaqësojnë rritjen më të lartë.

Studiuesit presin që vala e ardhshme e rritjes së popullsisë do të prekë Afrikën, ku në vitin 2019, mesatarja për një grua në Niger ishte 6 fëmijë.

Sipas të dhënave të OKB-së, këto janë shtete që po shpopullohen me ritmin më të shpjet.

Të dhënat janë akumuluar për të projektuar ndryshimet nga viti 2020 – 2050.

Shumë nga këto shtete gjenden në Evropën lindore, dhe fatkeqësisht Shqipëria është mes tyre.

Arsyeja kryesore për këtë është ulja e lindjeve, që është një problem në rritje në rajon, ku mesatarja 2.1 fëmijë për grua në vitin 1988, ra në 1.2 fëmijë në vitin 1998.

Emigrimi është gjithashtu një arsye kryesore e cila ka prekur këtë rajon si dhe zgjerimi i Bashkimi Europian.

Japonia

Japonia është një nga ato shtete ku lindshmëria ka rënë vazhdimisht që nga viti 1970.

Si pasojë e nivelit të ulët të lindjeve, ky ishull ka edhe moshën më të lartë mesatare – që është 49 vjeç.

Kuba

Kuba është gjithashtu një nga këto shtete, ku mesatarja prej 1.7 fëmijë për çdo grua është më e ulëta në të gjithë Amerikën Latine.

Vendi         Shteti Rënia nga viti 2020-2050
1  Bullgaria 22.5%
2  Lituania 22.1%
3  Letonia 21.6%
4  Ukraina 19.5%
5  Serbia 18.9%
6  Bosnja 18.2%
7  Kroacia 18.0%
8  Moldavia 16.7%
9  Japonia 16.3%
10  Shqipëria 15.8%
11  Rumania 15.5%
12  Greqia 13.4%
13  Estonia 12.7%
14  Hungaria 12.3%
15  Polonia 12.0%
16  Gjeorgjia 11.8%
17  Portugalia 10.9%
18  Maqedonia e Veriut 10.9%
19  Kuba 10.3%
20  Italia 10.1%

ARTIKUJT E NGJASHËM

Regjisori me prejardhje nga Presheva i sjell edhe një çmim ndërkombëtarë Kosovës

PreshevaPRESS

Rritet çmimi i polisës së obligushme të sigurimit për automjetet

PreshevaPRESS

Stuhia diellore nesër do të godasë Tokën

PreshevaPRESS