PreshevaPRESS

Covid mund të shkaktojë çrregullime të trurit dy vjet pas infektimit, tregon studimi

Covid-19 rrit ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të demencës, psikozës dhe mjegullës së trurit dy vjet pas infeksionit, sipas studimit të parë afatgjatë rreth efekteve neurologjike dhe psikiatrike.


Long Covid, shpesh i përcaktuar si simptoma të përjetuara për 12 javë ose më shumë pas një diagnoze Covid, përfshin një sërë simptomash nga lodhja dhe frymëmarrja deri te problemet e lidhura me trurin, të tilla si mungesa e qartësisë mendore. Shkencëtarët kanë llogaritur se ajo mund të prekë më shumë se 100milion njerëz në mbarë botën.

Studiuesit në universitetin e Oksfordit analizuan të dhënat elektronike shëndetësore të 1.25 milionë njerëzve të diagnostikuar me Covid.

Ndikimi i Covid u shënua më shumë tek njerëzit e moshës 65 vjeç e lart, midis të cilëve 4.5 përqind zhvilluan demencë gjatë dy viteve të mëvonshme. Rreziku më i rëndësishëm në rritje në mesin e të rriturve të rinj të moshës 18 deri në 64 vjeç ishte defiçiti kognitiv, ndonjëherë i quajtur mjegulla e trurit. Ajo preku 6.4 përqind të njerëzve që kishin Covid gjatë dy viteve të mëparshëm.

“Rezultatet kanë pasoja të rëndësishme për pacientët dhe shërbimet shëndetësore pasi sugjerojnë se rastet e reja të sëmundjeve neurologjike të lidhura me infeksionin e Covidit ka të ngjarë të ndodhin për një kohë të konsiderueshme pasi pandemia është shuar,” tha Paul Harrison, autor i lartë i studimit të botuar në The Lancet Psychiatry.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Shuhet në moshën 59-vjeçare autori i hitit “Gangsta`s Paradise” – reperi i njohur me emrin Coolio

PreshevaPRESS

Parashikimi i motit për sot dhe ditët në vazhdim

PreshevaPRESS

Ky mot do të mbizotërojë në javën që vjen

PreshevaPRESS