PreshevaPRESS

Kamberi në seancën e Parlamentit të Serbisë: Kosova është e pavarur

Në Kuvendin e Serbisë është duke u zhvilluar një seancë e veçantë, ku presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, prezantoi “Raportin për procesin e negociatave me institucionet e përkohshme të vetëqeverisjes në Prishtinë”, nga 15 qershori 2021 deri më 1 shtator 2022. Vuçiq u tha deputetëve se Serbia nuk do ta njohë Kosovën, por se politika reale nuk mund të bazohet në mite dhe se dëshirat e njerëzve janë maksimaliste derisa mundësitë janë të pakta.


Kosova është e pavarur nga Serbia dhe çfarëdo që dëshironi të arrini atje, duhet ta arrini në marrëveshje me autoritetet lokale dhe kushdo që do të jetë në pushtet atje, Serbia nuk ka asnjë ndikim, tha përfaqësuesi i grupit të Rajoneve Evropiane, Shaip Kamberi në Parlament. diskutim.

“Serbët në Republikën e Kosovës kanë të drejta të shumta të garantuara me Kushtetutë në përfaqësim parlamentar dhe pushtet ekzekutiv, ndërsa shqiptarët dhe pakicat tjera në Serbi jo”, ka thënë Kamberi.

Kamberi theksoi se SHBA-ja pa mëdyshje përkrah dialogun e Brukselit dhe se marrëveshja e fundit për dokumentet duhet të përdoret për të vazhduar dialogun deri në normalizimin përfundimtar të marrëdhënieve.

Ai theksoi se stabiliteti i Ballkanit Perëndimor është i lidhur me atë çështje dhe se pa progres në dialog, asnjë palë nuk mund të shpresojë për anëtarësim në BE, duke shtuar se BE-ja thotë se dialogu me Kosovën është vendimtar për Serbinë në rrugën e saj evropiane.

Kamberi vlerësoi se marrëveshja përfundimtare ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është një nga sfidat më të vështira dhe shtoi se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq është zgjedhur për të udhëhequr vendin dhe për të gjetur zgjidhje për çështjet më të vështira politike.

Ai tha se është obligim i Vuçiqit që ta udhëheq Serbinë drejt zgjidhjeve që krijojnë perspektivë evropiane për të.

Kamberi theksoi se përmirësimi i marrëdhënieve me “armikun e përjetshëm” kërkon aftësi për pajtim dhe se “nuk ka pajtim pa u përballur me të kaluarën”, prandaj Serbia ka nevojë për paqen me shqiptarët sepse e ardhmja e qytetarëve dhe perspektiva e Ballkani Perëndimor varet nga kjo.

Kamberi i tha Vuçiqit se si njeriu që udhëheq Serbinë, ai ka përgjegjësinë më të madhe t’u tregojë qytetarëve të Serbisë për Kosovën “të vërtetën dhe vetëm të vërtetën, e jo dëshirat boshe dhe ambicjet e papërmbajtura politike”.

Ai vlerësoi se nuk mund të priten rezultate pozitive nëse i përmbahemi qëndrimeve që janë produkt i “miteve të mesjetës” me një mohim të plotë të realitetit aktual.

Kamberi përkujtoi se SHBA dhe BE po i thonë Serbisë se nuk është çështja nëse ajo shkon në Lindje apo Perëndim, por se ka vetëm një drejtim dhe se Serbisë i takon të vendosë se sa shpejt dëshiron të arrijë atje.

Ai ka vlerësuar se në Serbi ende nuk ka atmosferë në të cilën dikush do të kërkonte falje nga shqiptarët.

Kamberi tha se ata që e shohin Serbinë të lidhur me “perandoritë lindore” po përpiqen të fitojnë pikë politike dhe nuk janë burrështetas, “ata po shkojnë drejt së ardhmes duke u kthyer prapa” dhe nuk duan zgjidhje por vazhdimin e problemit.

Ai ka thënë se zgjidhja nuk duhet kërkuar në “400 armët e policëve serbë” në Kosovë dhe se edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës mendojnë se normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është me rëndësi jetike për të ardhmen.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Shqiptarët e Luginës kërkojnë reciprocitet në të drejta me  ato që parasheh plani evropian për komunitetin serb në Kosovë

PreshevaPRESS

Sot fillon lëshimi i kartave të personalizuara për pensionistë përmes të cilave do të fitojnë benefite

PreshevaPRESS

Bletarët e Preshevës cilsojnë si të pamjaftueshme ndihmën financiare nga Komuna e Preshevës

PreshevaPRESS