PreshevaPRESS
Foto: worksafety.al

A dimë t’i japim ndihmën e parë dikujt?

Vetëm gjysma e të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar janë të sigurt se mund të bëjnë ndërhyje të parë tek një person që ka një arrest kardiak.


Më shumë se 30,000 arreste kardiake jashtë spitalit ndodhin në MB çdo vit, ku tetë nga dhjetë prej tyre ndodhin në shtëpi. Megjithatë, vetëm 51 për qind thanë se do të ishin në gjendje të kryenin ndërhyrje kardiopulmonare (CPR) nëse do të duhej, sipas një sondazhi nga Fondacioni Britanik i Zemrës.

Sondazhi me më shumë se 4000 të rritur zbuloi se një e treta e njerëzve (33 përqind) nuk e kanë mësuar kurrë procedurën e shpëtimit. Prej tyre, pothuajse gjysma (47 për qind) thanë se ishte për shkak se nuk dinin se ku të mësonin, ndërsa gati një e katërta (24 për qind) thanë se nuk kishin besim të mjaftueshëm.

Ekspertët thanë se “mund të jetë mësimi më i rëndësishëm që keni mësuar ndonjëherë” dhe duhen vetëm 15 minuta për të përvetësuar ndërhyrjen, si të njohin një arrest kardiak, si të bëjnë shtypjet e gjoksit dhe përshkruan hapat e duhur të përdorimit të një defibrilatori, duke i dhënë kujtdo besimin për të ndihmuar në urgjencën mjekësore.

HAPAT SE SI MUND TË NDËRHYJMË

Hapi 1: Nëse një i rritur duket pa ndjenja, tundi butësisht shpatullat e tij dhe pyet me zë të lartë nëse është mirë.

Hapi 2: Nëse personi nuk merr frymë ose nuk merr frymë si normalisht, kërkojini dikujt të telefonojë urgjencën dhe kërkoni dikë që të gjejë një defibrilator të aksesit publik (PAD).

Hapi 3: Filloni ngjeshjet në gjoks. Gjunjëzohuni pranë viktimës dhe vendosni thembrën e njërës dorë në qendër të gjoksit të saj. Vendoseni dorën tjetër mbi dorën e parë dhe lidhni gishtat. Mbani krahët drejt dhe përdorni thembrën e dorës për të shtyrë fort poshtë midis kockës së gjoksit – rreth 5 deri në 6 cm – dhe lëshojeni. Bëjeni këtë me një shpejtësi prej 100 deri në 120 ngjeshje gjoksi në minutë – rreth dy në sekondë.

Hapi 4: Vazhdoni të bëni ngjeshje në gjoks derisa urgjenca të mbërrijnë në vendngjarje dhe të marrin përsipër.

Hapi 5: Nëse gjendet një defibrilator, ndizeni dhe ndiqni udhëzimet e tij. Makina do të zbulojë nëse nevojitet një goditje në gjoks.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Sot shënohet Dita ndërkombëtare e lumturisë

PreshevaPRESS

Moti i ngrohtë gjatë ditëve në vijim: Këto temperatura do të mbizotërojnë në vend

PreshevaPRESS

Sot shënohet 7 marsi – Dita e Mësuesit

PreshevaPRESS